Patlıcan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Patlıcan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Karnıyarık

Patlıcan, onlarca çeşit yemeği yapılan lezzetli sebzelerden biridir. Özel yemek masalarında, yanında pirinç pilavı ile servis edildiğinde muhteşem bir ziyafet şöleni yakalanabilir. Görsel anlamda da sofraları süsleyecek patlıcan karnıyarık yapımına hep beraber başlayalım.

Patlıcan Karnıyarık İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 tane patlıcan (Ufak boy)
  • 250 gram az yağlı kıyma
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 3 tane orta boy domates
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • İç harcını hazırlamak için 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tutam maydanoz
  • Patlıcanları kızartmak için yeteri kadar sıvıyağ

Patlıcan Karnıyarık Nasıl Yapılır?

Patlıcan karnıyarık için ilk olarak patlıcanlar alacalı şekilde soyulur. Patlıcanlar tuz ilave edilmiş suyun içinde yarım saat kadar bekletilerek acısının atması sağlanır. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra patlıcanlar tuzlu sudan alınarak suyu sıkılır ve temiz bir havlu ile kurulanır. Kızartma tavasına yeteri kadar sıvı yağ ilave edilerek kızdırılır. Kızgın yağda patlıcanlar arkalı önlü eşit şekilde kızartılır.

Kuru soğanın ve domatesin kabukları soyularak yemeklik olacak şekilde ufak ufak doğranır. Yeşil biberler de yıkandıktan sonra yemeklik doğranır. Uygun bir tavanın içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek kızdırılır. Kızgın yağa ilk olarak kıyma ilave edilir ve 10 dakika kadar kıyma tane tane olana kadar kavrulur. Kavrulan kıymaya yemeklik doğranan kuru soğan eklenerek kuru soğanın diriliği kaybolana kadar kavurma işlemine devam edilir. Kıyma ve kuru soğan kavrulduktan sonra üzerine domates ve yeşil biber eklenerek tavanın ağzı kapatılır. Ocak en kısık ayarda 15 dakika kadar daha kavrulduktan sonra, son olarak tuz, karabiber, kırmızı biber ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır ve iç harcı ocaktan alınır.

İç harcı hazır hale geldikten sonra önceden kızartılan patlıcanlar fırın kabına dizilir. Patlıcanlar 3 santimetre derinliğinde bıçak ile çizilir. Patlıcanların iç kısmına bir miktar tuz serpilerek, hazırlanan iç harçtan yeteri kadar ilave edilir. Arzuya göre her bir patlıcan üzerine domates dilimi ve yeşil biber konularak patlıcanlar süslenebilir.

1 yemek kaşığı domates salçası 1 su bardağı sıcak suyun içinde iyice çözülür. Hazır hale gelen salçalı sos patlıcanların üzerine eşit şekilde dökülür. Fırın önceden 200 derece ısıtılır ve yemek sıcak fırına verilir. Yaklaşık 15 dakika pişirilerek fırından alınır. Patlıcan karnıyarık servis için hazır.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Patlıcan karnıyarık, Türk mutfağının klasik ve vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yanında cacık veya yoğurt ile servis edildiğinde lezzetini ikiye katlar. Ayrıca, iç harcına küçük doğranmış sarımsak ekleyerek yemeğinize ekstra bir aroma katabilirsiniz. Patlıcan karnıyarık, besleyici değeri yüksek ve doyurucu bir ana yemektir. Bu tarif, hem görsel hem de tat açısından sofralarınıza şıklık katacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tencerede Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Tencerede Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Közde Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Közde Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Kaç Kalori?

Karnıyarık Kaç Kalori?

Mayalı Karnıyarık Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Karnıyarık Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Etli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri