Közlenmiş Patlıcan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Közlenmiş Patlıcan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş patlıcan karnıyarık, Türk milletinin vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Genellikle karnıyarık da patlıcanı yağda kızartıp pişirirler ama yağda kızartılan patlıcan ağır ve kalori değeri yüksek olduğunda yeni nesil karnıyarığın patlıcanın közde kızartarak yapıyor ve diğerinde daha hafif ve lezzetli olmaktadır. Közlenmiş patlıcan karnıyarık ana yemeklerin arasında yer almakta.

Közlenmiş Patlıcan Karnıyarık Malzemeleri
  • 4-5 adet patlıcan
  • 400 gram dana kıyma
  • 1 adet domates
  • 2 adet biber
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
Sosu için
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı su
Üzeri için
  • Çeri domates
  • 2 adet biber
Közlenmiş Patlıcan Karnıyarık Nasıl Yapılır?

Közlenmiş karnıyarık yapımına patlıcanları yıkama ile başlayalım. Yıkamış olduğumuz patlıcanları kürdan yardımı ile birkaç tane delik açın ve patlıcanların acısının gitmesi için tuzlu suda yaklaşık bir saat bekletin. Patlıcanları tuzlu suda çıkardıktan sonra kabuklarını soymadan yağlı kâğıt serili tepside daha önce ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırında patlıcanların biraz yumuşaması yeterli olacaktır. Patlıcanları közleme işlemi bitikten sonra sıra geldi iç harcı hazırlamaya. Yayvan bir tavanın içine kuru soğanları küçük küçük doğrayın sıvı yağı ile orta ateşte yumuşayıncaya kadar kavurun. Daha sonra kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu çektikten sonra sarımsak, biber, domates, tuz ve baharatı ekleyip kıyma harcını 5-6 dakika daha pişirmeye devam edin. Kıyma piştikten sonra ocaktan indirin ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip iç harcı birkaç kez daha karıştırın ve iç harcımız hazır. Sıra geldi sosu hazırlamaya bir kâsenin içine domates salçası, tuz, su ekleyip salça içinde pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın ve sosumuz da hazır. Fırında közlenmiş olan patlıcanın kabuklarını soyun ve fırın tepsisine sıra sıra dizin ve patlıcanların ortasına bir çizik patlıcanın arasını açın ve yapmış olduğumuz kıyma harcı ile doldurun. Hazırlamış olduğumuz sosu patlıcanların üzerinde eşit bir şekilde gezdirin. İsteğe bağlı domates ve biber ile patlıcanları süsleyebilirsiniz. Daha önce 175 derecede ısıtılmış fırında ortalama 20-25 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karnıyarık Kaç Kalori?

Karnıyarık Kaç Kalori?

Güncel

Patatesli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri